ברושקה מטיילת: מדריך לחופשה משפחתית בבודפשט עם הילדים

אחרי תכנון של 4 חודשים וטיול של 8 ימים מלאים בבודפשט עם 2 ילדים (10,3) התיישבתי לכתוב את המדריך המקיף ביותר לעיר הכי מגניבה באירופה + מסעדות בבודפשט ללא גלוטן. אם חיפשת יעד מושלם לחופשה משפחתית עם הילדים, עצרי הכל – בודפשט היא התשובה שלך. היא נעימה, קלה להתניידות עם תחבורה ציבורית והטיול במחיר נוח, באופן יחסי לאירופה (והיא גם גן עדן לצליאקים)

הטיול שלנו

אנחנו נסענו לטיול בבודפשט בסוף אוגוסט – תחילת ספטמבר 2024 בהרכב משפחתי של 2 מבוגרים, ילד בן 10 ופעוטה בת 3.5. גם אחותי הצטרפה לטיול, כפרעליה, אבל במחירים שכתבתי התייחסתי למשפחה של 2 מבוגרים + 2 ילדים קטנים. בנוסף, אני אוכלת תזונה ללא גלוטן אז יש התייחסות לנושא במדריך. המחירים המצוינים רלוונטיים לאוגוסט 24, אלא אם מצוין אחרת.

תכנון טיול משפחתי

חוויה סובייקטיבית

באופן כללי, חשוב לזכור שחוויה היא דבר סובייקטיבי, לא רק שמה שכיף לי או לילדים שלי לא בטוח יהיה כיף לך או לילדים שלך, יכול להיות שמשהו שהיה לי כיף היום, מחר או עם אנשים אחרים או במזג אוויר אחר כבר לא יהיה לי כיף. אז מה אני מציעה? תקראי המלצות לאטרקציות, תכיני לך רשימה של האטרקציות שנראות לך רלוונטיות להרכב המשפחתי שלך וקחי בחשבון שמתוך כולן חלק יהיו כיפיות וחלק אולי פחות – בכל מקרה, חשוב לקחת הכל בפרופורציה. כל מה שתיארתי במדריך הוא בהתאם לטיול שאנחנו עשינו, מותאם לצרכים שלנו וחוות הדעת סובייקטיבית לחלוטין.

לא הכל חייב להיות מושלם

בהמשך לסעיף הקודם חשוב לדעת שבדיוק כמו בחיים ה"אמיתיים" ככה גם בחופשה, לא הכל כיף. אנשים נוסעים לחופשה וחושבים שהכל יהיה בה מושלם – הילדים יתנהגו כמו מלאכים קטנים, האוכל יהיה משובח ומזג אוויר יהיה נעים בדיוק במידה הנכונה… אבל האמת היא שכשנוסעים לכמה ימים של חופשה לא סביר שהכל יהיה רק כיף. הילדים שלך הם אותם ילדים שהם היו בבית (ספויילר: גם הבעל!) ולגשם או השרב אין את הלו"ז של החופשה שלך. חלק מהדברים שתעשו יהיו יותר כיפיים וחלק יהיו פחות כיפיים, לפעמים יהיה מזג אוויר מושלם, ולפעמים פחות, אבל אם תגיעי מוכנה לזה שזה בסדר, לא הכל חייב להיות מושלם, אז החוויה תהיה הרבה יותר טובה מאשר אם תצפי שהכל הכלללל יהיה רק כיף ומעולה. ואני אגלה לך סוד סודי ביותר – גם בחופשה זה בסדר לא להנות וכמובן שזה יותר מבסדר ואפילו רצוי גם לקטר.

גמישות

תכנון זה דבר אחד ומציאות זה כבר דבר אחר, במיוחד עם ילדים ועוד יותר עם ילדים קטנים. חשוב לזכור שהתוכנית נועדה לשרת אותך ולא את אותה. היא קיימת כדי לעזור לך, אבל בשטח חובה להיות גמישה אל מול המציאות, כי צריך לזכור שהמטרה היא להנות ולא לסמן וי. יכול להיות שתכננת לאחד הימים הליכה מרובה בעיר ודווקא ביום הזה יהיה מזג אויר שרבי עם 40 מעלות בצל ו-200 אחוזי לחות, תסתכלי על התוכנית ותראי אם אפשר להחליף את התכנון ליום הזה עם יום אחר שיש בו תוכנית יותר מתאימה במקומות ממוזגים או בפארק מים. דוגמא נוספת, יכול להיות שבתוכנית יש 2 אטרקציות ביום מסוים, אבל אחרי האטרקציה הראשונה תהיו גמורים ורק תרצו לחזור לנוח במלון, אין סיבה להמשיך לאטרקציה השנייה רק כי היא כתובה בתוכנית, או שתעבירי אותה ליום אחר או שתוותרו עליה.

ברושקה מטיילת מדריך לחופשה משפחתית בבודפשט עם הילדים - אנחנו בברך הדנובה
אנחנו בברך הדנובה

טיסות

יש מגוון חברות שטסות ישירות מישראל לבודפשט. בגלל שאנחנו טסנו במציאות סופר מורכבת בחרנו באל על, כדי למזער את הסיכויים לביטולים. לגבי אוכל ללא גלוטן בטיסה, פניתי לשירות לקוחות ושאלתי ואמרו לי שאין אופציה כזאת, כי זו טיסה קצרה ויש בה רק סנדביצ'ים. למזלי, למרות מה שאמרו לי בשירות לקוחות, בכל זאת נכנסתי לפרטי הזמנת הטיסה וסימנתי ארוחה ללא גלוטן גם בטיסה הלוך וגם בטיסה חזור, ולהפתעתי אכן קיבלתי ארוחה ללא גלוטן, שכללה: לחמניה לל"ג של גרין, טונה, ביצה קשה וסלט ירוק (חסה, מלפפון, גזר, שעועית ופלח לימון), סה"כ ארוחה סבירה. חבל שבשירות לקוחות אמרו שאין כשיש. לילדים סימנתי מנת ילדים והם קיבלו לחמניה עם שניצל בתיבול חריף, לא כ"כ הבנתי את הקטע של חריף בטיסה ועוד לילדים. המרחק בין שדה התעופה "פרנץ ליסט" בבודפשט למרכז העיר הוא כ-30 דק' במונית או כ-40-60 דק' בתחב"צ (פירטתי על תחב"צ בהמשך).

מתנות לילדים לטיסה

הכנתי לילדים לטיסה מחברת, מדבקות וקלמר עם צבעי עפרון, בשביל תעסוקה בכל זמן ביניים בחופשה – בהמתנה לטיסה, בצהריים לפני מנוחה, בבוקר בזמן שאנחנו מארגנים דברים ליציאה. הקטנה (3.5) נהנתה לצייר ולהדביק והגדול (10) עשה לו מחברת מסע עם תיעוד של מה עשינו, הדביק כרטיסי כניסה לארטקציות וכו׳. חשוב לשים לב לא לשים בטעות מספריים בתיק לטיסה, כי ייקחו אותם. זו הייתה אחלה הפתעה לילדים ומאוד עזר לנו, במיוחד בבקרים, וכמובן שזו המתנה המושלמת לטיסה לכל יעד ולא רק לבודפשט.

מתנות לחגים // מחברת ודף מדבקות יוצאת לחופשה - כוכבית - ברושקה
מחברת מסע ודף מדבקות בוייב של חופשה – המתנה המושלמת לטיסה

הונגריה

שטח ותושבים

כמות התושבים בהונגריה דומה לכמות התושבים בישראל – כ-9 מיליון, אבל שטחה גדול פי 4 משטחה של ישראל (93 אלף לעומת 22 אלף קמ"ר). כ-20% מהתושבים של הונגריה (כ-1.8 מיליון) גרים בבודפשט. להונגרים יש בממוצע 1.6 ילדים במשפחה (לעומת ממוצע של 3-4 ילדים במשפחה בישראל).

היסטוריה

הונגריה הייתה חלק מהאימפריה הרומית, עם נפילתה הוקמה ממלכת הונגריה עד שנכבשה ע"י האימפריה העות'מנית, ששלטה בה למשך 150 שנה. במלחמת העולם הראשונה הפכה הונגריה למדינה עצמאית, אבל במלחמת העולם השנייה היא נכבשה ע"י ברית המועצות, שהשליטה בה דיקטטורה קומוניסטית עד 1989. נכון להיום, המשטר בהונגריה הוא רפובליקה פרלמנטרית וראש הממשלה הוא ויקטור אורבן (השנוי במחלוקת, אבל אני עוסקת כאן בלהנות מחופשה ולא בפוליטיקה אז לא נכנס לזה).

כלכלה

כלכלת הונגריה מסתמכת בעיקר על חקלאות, בזכות שפע של מים, מבנה גאוגרפי שטוח ואקלים נוח. הגידולים בה כוללים: חיטה, תירס, תפו"א, סלק, חמניות, תפוחים, אגסים, אבטיחים ועוד.

שפה

השפה הרשמית היא הונגרית ואין מה לצפות שההונגרים ידברו אנגלית, גם במקומות מאוד מתויירים התקשינו למצוא דוברי אנגלית שוטפת. מקסימום אנגלית סבירה, למעט ממש מקומות ספורים. בשלב מסוים התחלתי לדבר עברית, כי היה נדמה כאילו כולם ישראלים, ובמקרה שלא הבינו עברית עברתי לאנגלית.

בודה ופשט

בשנת 1830 עלתה תוכנית לאיחוד הערים בודה ופשט, ואישטוון סצ'ני הקים את גשר השלשלאות, הגשר הראשון שחיבר בין השתיים מעל הדנובה. כעבור כ-40 שנים, בשנת 1873, תחת השלטון האוסטרו-הונגרי, שתי הערים (כולל אובודה – בודה העתיקה) אוחדו והפכו לבודפשט. פרט פיקנטי חשוב – לעיר קוראים בודפשט עם שׁין בצליל SH ולא כפי שהישראלים מבטאים אותה. בהונגרית מילים עם האות S ואחריה Z נהגות בצליל סמך, בעוד שהאות S ללא Z אחריה נהגת בצליל שׁ – SH.

העם ההונגרי

ההונגרים לא מחייכים, לא ברור למה, כי החיים שלהם במדינה הזאת נשמעים יפים בטירוף – ארץ מהממת, 3 שנים חופשת לידה, מעון חינם מגיל שנתיים (תעשו רגע חישוב, זה אומר שנתיים עם הילד ושנה לבד! זאת באמת חופשה לידה!!!), בית ספר ולימודים אקדמאיים חינם לכולם, פנסיה בגיל מוקדם (וכל ילד מוריד עוד את השנים עד לפנסיה), בריאות חינם כולל שיניים – הכל חינם (כתרים, שתלים –  הכל!). ועדיין – הם לא מחייכים. בנוסף, הם אירופאים טיפוסיים – מאופקים והכל לפי הספר. למשל, באחת המסעדות הייתה אופציה להזמין ארוחה בקערה או ברול. אני הזמנתי ברול וחצי שנייה אחרי ששילמנו החלטתי להחליף לקערה, והם היו בה-ל-ם! לקח להם איזה שעה להתאושש. אם דלתות האוטובוס נסגרו, הנהג לא יפתח אותן – כן, גם אם זה מקום נטוש וחשוך והאוטובוס הבא עוד שעה הוא לא יפתח את הדלתות, כי הוא צריך לעמוד בזמנים ולהגיע לתחנה הבאה (לא קרה לנו, אבל ראינו מישהי אחרת שנתקעה בתחנה והתבאסנו בשבילה). יש לזה יתרונות ויש חסרונות, אבל זה לא באמת משנה מה חושבים על זה, זו המציאות (אגב, אני באופן אישי, כאדם חובב זמנים ועמידה בהם, די מחבבת את זה).

ברושקה מטיילת מדריך לחופשה משפחתית בבודפשט עם הילדים - ארכיטקטורה בכל מקום בבודפשט
ארכיטקטורה מדהימה בכל מקום בבודפשט – כל מה שצריך זה להרים את העיניים

העיר בודפשט

העיר בודפשט היא עיר המים – פשוט כי למדינה הזאת יש טונה מים, וזה מתבטא בספרינקלרים של מים בכל מקום, פארקי מים מכל הסוגים, מלא מזרקות ובכלל מים, מים ועוד מים. אז תמיד תהיו עם בגדים להחלפה לילדים (וגם לכם) למקרה שפתאום תפתח עליכם איזו מזרקה שלא שמתם לב אליה מהרצפה (סיפור אמיתי שקרה לנו). מאוד כיף להסתובב בבודפשט, לא מפחיד בכלל גם בשעות הערב, כמובן שצריך לנקוט באמצעי זהירות, אבל בגדול ממש מרגיש בטוח. חשוב לקחת בחשבון, שיש הומלסים ושיכורים בפינות רחוב ובמטרו, לא מראה מאוד נפוץ בישראל, בטח לא בערים הקטנות. זה לא מראה קל לילדים, אבל מודה שגם אני התקשיתי.

מזג אוויר בבודפשט

אנחנו היינו בסוף אוגוסט תחילת ספטמבר והיה חם! מעל 30 מעלות ואין מיזוג בכל מקום. טיילנו והזענו, הזענו וטיילנו. שבוע אחרי שעזבנו כבר ירדו הטמפרטורות, אבל עם המזג היותר נוח הגיע גם הגשם, אז לא יודעת מה יותר עדיף.

ללא גלוטן בבודפשט

בודפשט היא גן עדן לצליאקים. יש מלא מסעדות עם אופציות ללא גלוטן וכאלה שהן 100% ללא גלוטן. כמעט בכל מקום מסומן בתפריט בצורה ברורה מה עם גלוטן ומה ללא גלוטן. באמת תענוג.

מאוד מומלץ להוריד את האפליקציה FindMeGF, אני עשיתי המון הכנה מראש אז לא השתמשתי בה, אבל בכלליות היא נוחה ואפשר בכל מקום שנמצאים לעשות בה חיפוש מה הכי קרוב ללא גלוטן. במפות שלי (שנמצאות בהמשך המדריך) כתבתי בתכנון מסלול לפי ימים לאיזה מסעדות הלכנו ומה אכלתי ובסוף המדריך הכנתי רשימה של המסעדות ללא גלוטן שהייתי בהן + רשימה של מסעדות ללא גלוטן ששמעתי עליהן, אבל לא הספקתי ללכת.

  • Glutena / buza / buzaliszt עם גלוטן
  • Glutenmentes ללא גלוטן גלוטנמנטש

ללא גלוטן במזוודה

בנוסף לכל ההצע, הבאמת גדול, במסעדות והסופרים בבודפשט, לקחתי איתי טרולי של אוכל, שיהיה על כל מקרה (זר לא יבין זאת) –

  • 8 פיתות ביתיות טריות של עידן ללא גלוטן. בבודפשט חציתי את כולן לשתיים והכנסתי למקפיא, כל בוקר הפשרתי לי 2 חצאים והכנתי חצי עם חמאה, גבינ"צ וזיתים וחצי עם ריבה. הפיתות הן מצרך חובה לדעתי, למרות שיש בסופרים בבודפשט מוצרים של שר כולל לחמים. לי זה עזר לנסוע בראש שקט.
  • 1 קופסת שימורים זיתים – אני ממש אוהבת זיתים ויש סוג ספציפי שאני אוהבת אז לקחתי לי.
  • 3 קופסאות שימורים טונה – החזרנו את כולן מרוב שלא היה חסר אוכל, אבל כן כדאי לקחת שיהיה למקרה הצורך.
  • 3 אריזות לחמית – החזרנו את הכל.
  • 6 אפרופו איטלקי – כי אני אוהבת.

לינה בבודפשט

אנחנו ישנו במלון דירות 7SeasonsAppartements במרכז פשט. המיקום שלו מנצח, כי הוא ממש במרכז של המרכז, הוא נקי, שקט ויש בו הכל, אבל אני מתכוונת הכללל – מטבח מאובזר (בהתאם לכמות האנשים), מכונת כביסה, מדיח, מקרר, אפילו מגהץ – מושלם! כל מה שתבקשו מהצוות הם ירתמו בשמחה והם אפילו מדברים אנגלית ממש סבבה (שזה נדיר בבודפשט). אפשר כמובן למצוא גם דירות Airbnb או מלונות אחרים.

מה הפרמטרים החשובים כשבוחרים מלון בחו"ל?

  • מיקום – גם ביחס למרכז העיר וגם מבחינת שקט (לשים לב שהמלון לא מעל פאבים או אזור רועש).
  • מיזוג אוויר – חשוב לוודא שיש מיזוג כמו שצריך ובכל החדרים ולא רק בסלון (כי אירופה, והם עוד לא הבינו שיש התחממות גלובלית).
  • מחיר – כי כסף מסובב את העולם – תמיד שווה לבדוק מחירים גם באתרים כמו בוקינג וגם באתר המקורי של המלון ולעשות השוואה.
  • מה כלול בנוסף במחיר – ארוחת בוקר, מטבח מאובזר, טלוויזיה חכמה, הסעה למלון ביום ההגעה (נחמד ועוזר ל"נחיתה רכה") ועוד.
  • המלצות – חשוב מאוד לקרוא המלצות ודיס המלצות, כדי לקבל את התמונה המלאה והאמיתית על המקום.
  • זמן ביטול – עד מתי אפשר לבטל את ההזמנה ללא עלות בכלל.

מבחינת כל הפרמטרים האלה מלון 7 עונות בבודפשט היה המלון המנצח עבורנו – מיקום פגז; היו לנו 2 מזגנים בדירת חדר שינה + סלון – אחד בחדר שינה ושני בסלון והם קיררו נהדר, ברמה שהיה קר מידי בלילה הראשון ולמחרת העלנו קצת את הטמפרטורה כדי לא לקפוא, וזה כשהיינו בשיא החום של אוגוסט עם 35 מעלות ביום וגם בלילה היה חם מאוד בחוץ; אחלה מחיר (יצא 553 ₪ ללילה ל-2 מבוגרים, בן 10 ובת 3 – עד גיל 4 נחשב כתינוק בהזמנה אצלהם באתר, הזמנו סה"כ 8 לילות, לינה בלבד ללא ארוחת בוקר); ארוחת בוקר בעינינו הייתה מיותרת, כי יש שפע של בתי קפה במרכז, בהם אפשר להזמין מה שרוצים והמחיר יותר נמוך, זה גם היה יותר נוח מהבחינה של הללא גלוטן וגם קנינו מצרכים בסופר, כדי להכין ארוחות בוקר בדירה (בשביל זה לקחנו דירה ולא חדר במלון רגיל), אבל כן הייתה אופציה להזמין ארוחת בוקר במלון אם רצינו; טלוויזיה חכמה אמנם הייתה רק בסלון ולא בחדר שינה, אבל גם ככה לא היה כ"כ לנו זמן אליה; קיבלנו הסעה חינם מהשדה למלון ביום ההגעה (מקבלים את ההטבה רק אם מזמינים באתר שלהם ולא דרך בוקינג); והביטול היה עד 8 ימים לפני החופשה (המלצה שלי – שימי לך תזכורת ליומיים לפני התאריך שאפשר לבטל ללא עלות, תבדקי בזמן הזה מה המחיר של אותו חדר במלון, ואם הוא זול יותר ממה שהוא היה כשהזמנת תכתבי למלון לתקן את התעריף, או לחילופין תזמיני מחדש ואחרי שתקבלי אישור בטלי את ההזמנה הקודמת).

תחבורה ציבורית בבודפשט

התחבורה הציבורית בבודפשט מדהימה! רמה גבוהה של דיוק, הכל כ"כ ברור וקל להבנה, תדירות גבוהה במרכז ומחיר נוח. יש 4 קווי מטרו, חשמלית צהובה (טראם), אוטובוסים כחולים ואדומים – הכל מסומן וכתוב כל הזמן גם בתחנות וגם בתוך המטרו / טראם / אוטובוס מה התחנות הבאות ועל איזה קווים נוספים אפשר לעלות בתחנה שיורדים בה.

הדרך הכי טובה להתנהלות בתחב"צ בבודפשט היא עם אפליקציית Budapest Go, אפשר להשתמש גם בגוגל maps אבל בודפשט גו הרבה יותר ברורה ונוחה בעיניי. כן שילבתי בין השתיים, איפה שאחת הייתה פחות ברורה לי.

תכנון נסיעות באפליקציה BudapestGo או במחשב.

ברושקה מטיילת מדריך לחופשה משפחתית בבודפשט עם הילדים - תחבורה ציבורית בבודפשט
תחבורה ציבורית בבודפשט – הדרך הכי קלה להתנייד

מוניות
אם את בכל זאת רוצה להתנייד במוניות או לשלב בין תחב"צ למוניות (מומלץ אולי לאזורים היותר מרוחקים מהמרכז ופחות במרכז) כדאי להוריד אפליקציית בולט כבר בארץ ולהעזר בה שם להזמנת מונית.

איפה אפשר לקנות כרטיסים לתחב"צ?

אפשר לרכוש כרטיסים ב:
1. אפליקציית בודפשט גו כבר בארץ באשראי
2. תחנות מאוישות / במכונות

לרכוש כרטיסים באפליקציה או בתחנות בבודפשט?

שתי האופציות אפשריות, לכל אחת יתרונות וחסרונות:

שיטהרכישת כרטיס באפליקציה BudapestGoרכישת כרטיס בתחנות מאויישות / במכונות
איפה הכרטיס?הכרטיס בטלפון הנייד.  כרטיס פיזי מנייר.
תיקוףבכל סוגי התחב"צ חובה לתקף את הכרטיס בנייד בכל נסיעה ולהראות לבודקים אם הם מבקשים.כרטיסים שאינם חד פעמיים כמו ה-PASS ל-15 יום, כרטיס יומי, 72 שעות וכו' לא צריך לתקף, וצריך להראות אותו רק אם מבקשים (בעיקר בתחנות מטרו גדולות, אבל לא מעבר). כרטיס חד פעמי חובה לתקף.
מה צריך לקחת איתךתמיד צריך את הנייד (אם הוא נגנב חלילה כנראה שהכרטיס הלך).אסור לאבד את הכרטיס וצריך דרכון (למרות שאף אחד לא ביקש ממנו אף פעם לראות את הדרכון).
לכמה אנשיםכרטיס PASS אפשר לקנות רק לאדם אחד בנייד (לא ניסיתי את שאר הכרטיסים).כמה שרוצים.
כרטיס לילד בהנחה (גילאי 6-14)אי אפשר לקנות באפליקציה, כי צריך תעודת תלמיד הונגרית.אפשר לקנות בקופות המאויישות בהצגת דרכון.
חסרונות נוספיםלעיתים האפליקציה לא עובדת – אי אפשר לתקף כרטיסים אבל אם רכשת כרטיס ל-15 יום זה לא קריטי ועדיין תוכלי להראות את התוקף לבודקים ולא אמורה להיות בעיה (באפליקציה בודפשט גו, בלשונית my tickets, יש בכרטיס שלך מימין למעלה סימן של איש עם כובע, פקח יעני, אם תלחצי עליו יופיע הברקוד לסריקה של הפקח).
שימי לב! אם האפליקציה לא עובדת – אל תסירי את האפליקציה ותתקיני מחדש, זה לא יעזור וסתם לא תוכלי להעלות מחדש את הכרטיס שלך. אני חוזרת לא להסיר את האפליקציה! (אל תשאלי איך אני יודעת).
עם הכרטיסים הפיזיים צריך להסתובב גם עם הדרכון (למרות שממנו אף אחד לא ביקש).

אנחנו רכשנו כרטיס אחד למבוגר בנייד ורק אז גילינו שאי אפשר לרכוש לכולנו כרטיסים באותו הנייד, אז רכשנו כרטיס למבוגר נוסף וכרטיס לילד בקופות המאוישות. בדיעבד היה יותר נוח לרכוש לכולנו כרטיסים פיזיים בקופה המאויישת בתחנת דיאק פרנץ. בקיצור, לדעתי אם את מטיילת לבד תרכשי כרטיס בנייד, אבל אם לפחות אדם אחד במשפחה צריך כרטיס פיזי, כבר עדיף לקנות לכולם כרטיסים פיזיים.

מה המחירים לכרטיסים לתחב"צ בבודפשט?

מתחת לגיל 6
הנסיעה חינם ולא צריך לקנות כרטיס (אני מניחה שכן צריך דרכון כדי להוכיח את הגיל, אף אחד לא שאל אותנו, אבל הקטנה שלנו הייתה בת 3.5, אז יכול להיות שאם היא הייתה בת 5.5 והייתה נראית גבולית כן היו מבקשים הוכחה, למרות שאני בספק).

PASS חצי חודשי (תקף למשך 15 יום)
מבוגר (מעל גיל 14): 5950 פורינט
ילד בגילאי 6-14 (כרטיס מוזל רק בקופות המאויישות): 2300 פורינט

בכרטיס PASS ל-15 יום כלולה גם נסיעה בקו 200E לשדה תעופה, אליו ניתן להגיע עם קו מטרו 3 (פירטתי בסעיף "חזרה לשדה תעופה"). בנוסף, בהזמנה באפליקציה אפשר לבחור מאיזה יום הכרטיס יתחיל לפעול (ככה שאפשר לרכוש כבר בארץ ולבחור את היום הראשון לטיול).

כרטיס ל-72 שעות:
5500 פורינט
כרטיס חד פעמי:
450 פורינט
כרטיס יחיד לשאטל 100E לשדה תעופה:
2200 פורינט

יש כמובן עוד סוגי כרטיסים: 24 שעות, כרטיס קבוצתי ל-24 שעות, לחודש שלם, לכל הונגריה, כרטיס לחצי שעה, שעה וחצי, כרטיסיה של 10 נסיעות ועוד אופציות. בגלל שאנחנו הסתמכנו על תחבורה ציבורית כל הזמן כולל הגעה לשדה תעופה לטיסה בחזור, הכי השתלם לנו לקנות PASS חצי חודשי ל-15 יום:
2 מבוגרים + ילד בן 10 (ופעוטה בת 3.5 שלא הייתה צריכה כרטיס) = 14,200 פורינט.

חזרה לשדה תעופה

אופציה 1: מונית – כ-55 יורו למשפחה (כ-22000 פורינט).

אופציה 2: באוטובוס 100E לתיירים – תוספת תשלום של 2200 לאדם, לא כלול בכרטיסי תחב"צ רגילים כמו ה-PASS ל-15 יום.

אופציה 3: קו מטרו 3 (ליד הגלגל הענק יש מעלית למטרו!) >> לתחנה kobanya-kipset (בה יש קניון שאפשר לרדת בו במעלית – ממשיכים ישר, שמאלה ושמאלה כדי להגיע למעלית בתוך הקניון) >> ומשם קו 200E לשדה תעופה.
אם קונים PASS לתחב"צ והוא בתוקף ביום החזרה אופציה 3 תהיה כלולה במחיר של הכרטיס ולא יהיה צורך לשלם אפילו פורינט אחד יותר. לנסיעה באופציה 3 אני ממליצה לחפש באפליקציה BudapestGo את הדרך מהגלגל הענק (Ferris wheel of Budapest) עד לשדה תעופה – האפליקציה אמורה להציע את אופציה 3 כולל המיקום של המעלית למטרו 3 (יותר נוח עם המזוודות).

כתבתי עוד כמה הסברים חשובים לגבי תחב"צ בתכנון של היום הראשון לטיול.

רכישת כרטיסי נסיעה באפליקציה BudapestGo ותיקוף בנייד:

תיקוף כל סוגי הכרטיסים בכל סוגי התחב"צ:

רכישת כרטיסי נסיעה במכונות:

אינטרנט בחו"ל – כרטיס סים

כרטיס סים אפשר לקנות באחת מהאופציות הבאות:

סים ישראלי: כרטיס סים מחברה ישראלית זו האופציה הכי יקרה, אבל היא כוללת גם שיחות והודעות רגילות (מה שאפשר לעשות דרך הוואטסאפ ב-2 האופציות האחרות).

סים מקומי: סים מקומי אפשר לקנות רק כשמגיעים ליעד ברשתות כמו yettel או vodafone. חשוב לשים לב שהחבילות מוגבלות גם בזמן וגם בכמות הג'יגה. לדוגמא, חבילה של 10 ג'יגה ל-5 ימים, זה אומר שאחרי 5 ימים גם אם לא השתמשת בכל ה-10 ג'יגה הסים מפסיק לעבוד, ואם סיימת את ה-10 ג'יגה גם אם לא עברו 5 ימים הסים מפסיק לעבוד.

סים דיגיטלי: סים דיגיטלי, כשמו כן הוא, הוא כמו סים פיזי רק שאין צורך בכרטיס הפיזי כדי להפעיל אותו.

סים דיגיטלי

לנייד האופציה של סים דיגטלי התאימה, עם שילוב מוצלח של נוחות ומחיר נוח, אז קניתי סים דיגיטלי. אם הילדים שלך אוהבים ורגילים לצפות בנייד ביוטיוב / נטפליקס או לשחק באפליקציות מומלץ לרכוש סים גם לטלפון שלהם או לפחות סים לשני ההורים, ככה שאחד ישמש את ההורים למפות וכו' והשני את הילדים. בסופו של יום הכל תלוי בהרגלי השימוש שלך ושל המשפחה שלך בניידים וזה מאוד אינדיווידואלי.

אני רכשתי את הסים באירלו Airalo – כל החבילות לבודפשט מופיעות כאן.

אילו מכשירים תומכים בסים דיגיטלי?

אבל לפני שאת בודקת חבילות, תחילה חשוב לבדוק האם הנייד שלך יכול להפעיל סים דיגיטלי – רשימת המכשירים המתאימים ל-eSIM.

הגדרת סים דיגיטלי

כדי להגדיר סים דיגיטלי לבודפשט אני ממליצה לעשות את הפעולות לפי הסדר הבא:
לעשות כבר בארץ

  1. לרכוש את הסים הרצוי
  2. להוריד את האפליקציה של Airalo
  3. להתקין את הסים הדיגיטלי לפי ההוראות שמופיעות באפליקציה (התקנת סים דיגיטלי בסמסונג גלקסי / התקנת סים דיגיטלי באייפון / התקנת סים דיגיטלי בגוגל פיקסל)

לעשות בהגעה לבודפשט על רשת wifi (בשדה תעופה או במלון)

  1. להדליק את הסים הדיגיטלי
  2. להגדיר את הסים הדיגיטלי כעיקרי
  3. לכבות את הסים הרגיל או להגדיר אותו כמשני
  4. להגדיר רשת סלולר: LTE
  5. להדליק בסים הדיגיטלי את האופציה Data Roaming
  6. להדליק בסים הדיגיטלי את האופציה limit IP address tracking

קופון מנצנץ לסים דיגיטלי

הקופון המנצנץ הבא יעניק לך 15% הנחה לרכישת סים דיגיטלי ב-Airalo (הקופון רלוונטי לכל סים שתבחרי – לכל מדינה, רק להעתיק ולהדביק בקופה): AIRALOSPARKLES15

האם מספר הוואסטפ שלי נשאר אותו מספר גם עם סים דיגיטלי?

זו שאלה שהטרידה אותי, והתשובה היא כן. עם סים דיגיטלי, מספר הוואטסאפ שלך לא משתנה, ותוכלי להמשיך להתנהל בו כרגיל כמו מהארץ.

טיפ חשוב

במקרה שרכשת סים דיגיטלי או שאת מתכננת לרכוש סים מקומי ואת מתאמת עם נהג מונית איסוף כבר מהארץ, מומלץ לבדוק שיש לו וואטסאפ ובהגעה לשדה תעופה בבודפשט לתאם עם הנהג מהוואטסאפ כשאת בתוך שדה התעופה על ה-wifi של השדה, כי כשיוצאים לחנייה כבר אין wifi.

כרטיסי סים – מחירים

  • סים ישראלי: חבילה מישראל, שכללה 5 ג'יגה, 100 שיחות ו-100 הודעות לשבועיים, עלתה 180 ₪.
  • סים מקומי: 10 ג'יגה ל-5 ימים עלו 30 ₪.
  • סים דיגיטלי: 10 ג'יגה ל-30 יום עלו 22 דולר ואחרי הנחת קופון כ-19 דולר (קופון: AIRALOSPARKLES15).

תכנון מסלול יומי לטיול בבודפשט עם הילדים

מפת טיול בבודפשט מחולקת לפי נושאים (לחיצה על האייקון עם החץ מימין למעלה תפתח מקרא):

נחתנו בסביבות 23:30 הגענו עם ההסעה למלון והלכנו לישון.

היום הראשון לטיול – התאקלמות והתארגנות

אני בעד להשאיר תמיד יום ראשון להתארגנות, סידורים והתאקלמות למקום החדש. בחופשה הזו "חטאתי" ותכננתי תכנונים גדולים ליום הראשון, אבל אחותי אמרה לי (ובצדק!) שביום הראשון צריך להתאקלם, וכשהגענו זה אכן מה שהיה צריך לקרות אז ביטלנו את כל התוכניות הגדולות ועשינו את כל מה שצריך, כדי להתכונן לחופשה ולתת לנפש רגע לעכל – כולל החלפת כסף, קניית כרטיסים לתחבורה ציבורית ועוד.

  1. כרטיס ביקור של המלון – לפני היציאה מהמלון חשוב להביא לילדים כרטיס ביקור של המלון שכולל כתובת, שישימו בכיס למקרה והם הולכים לאיבוד ולהסביר להם שאם הם הולכים לאיבוד זו הכתובת שהם צריכים להגיע אליה חזרה במקרה הכי גרוע. אפשר לכתוב על הכרטיס גם את מספר הנייד שלך + שם.
  2. כסף – המטבע המקומי הוא פורינט. אנחנו בחרנו להחליף כסף בצ'יינג, כי היה לנו בארץ כסף זר במזומן, הצ׳יינג׳ לוקח עמלה פעמיים, גם בשער שהוא נותן וגם 1 אחוז עמלה, אז בתכלס בבודפשט הכי משתלם לשלם באשראי איפה שאפשר (במיוחד אם יש לך אשראי עם הטבה של 1-2% עמלה כמו של הייטקזון). כן חשוב לקחת בחשבון שברוב המקומות מקבלים אשראי, אבל יש כמה מקומות שאפשר לשלם רק בפורינט מזומן כמו רכבת הילדים ושירותים ציבוריים אז כן צריך קצת מזומן. אם את מושכת כסף באשראי, מומלץ למשוך רק בכספומט של בנק ולא בכספומטים ברחוב (שייקחו עמלה). כמו כן, אם את מחליפה כסף – לא להחליף אצל מישהו שסתם עומד ברחוב (והוא ככל הנראה רמאי) אלא לגשת לעמדה מסודרת עם אדם שיושב מאחורי זכוכית ולוח המרות ברור לידו. בסופו של דבר, אם טיול אמור לעלות נניח 10,000 שקלים ונניח שתמירי בצורה שתעלה לך 3% עמלה זה אומר שהעמלות יעלו לך 300 ₪, ולעומת זאת אם היית בוחרת בדרך הכי מיטבית והעמלות עלו לך רק 1% זה אומר שהן עלו 100 ₪ – סה"כ הבדל של 200 ₪ לכל 10,000 ₪, עכשיו לא שאני מזלזלת ב-200-600 ₪, אבל בטיול שעולה עשרות אלפי שקלים זה די זניח, ולכן מה שהכי חשוב לדעתי בהחלפה של כסף בטיול כזה זה הנוחות של ההחלפה, אבל כל אחת ושיקוליה. בסופו של דבר, גם אנחנו כמובן ניסינו לחסוך ולבחור באופציה הכי זולה ועם זאת לא הגזמנו בחיפושים אחר ה-צ'יינג' הכי הכי הכי זול שיש.
    ואם אני כבר מדברת על כסף אז טיפים לרוב כלולים במסעדות בהונגריה (12-15%), זה אומר שהמחיר בתפריט לא כולל את הטיפ, אבל כשיגיע החשבון המחיר הסופי יהיה כולל תוספת של טיפ – שיופיע בתחתית הקבלה. במסעדות שאין מלצר, אלא הגשה מדלפק, בד"כ נותנים לבחור בעת התשלום כמה טיפ רוצים להוסיף (5/10/12/15 אחוז).
  3. אוכל – כדי שהילדים (וגם המבוגרים) יהיו רגועים (יותר) לדעתי התחנה הבאה אחרי הצ׳יינג׳ זה בית קפה או מסעדה. במרכז יש מלא מסעדות, המסעדות של ארוחות הצהריים כמו המבורגרים לא יהיו פתוחות בשעות הבוקר, אבל בתי הקפה ומסעדות של ארוחות בוקר ובראנץ׳ יהיו פתוחות. אנחנו הלכנו ביום הראשון לסירקוז קפה Cirkusz Cafe – מסעדה מודרנית תיירותית באווירה נחמדה שאפשרה לנו נחיתה רכה יחסית. אנחנו הגענו בסביבות 10:30, חיכינו קצת והתפנה לנו שולחן. לילדים לקחנו מהתוספות, כי אין ארוחת ילדים מסודרת – ביצה, פנקייק עם גלידה (חשוב לבקש את הרוטב בצד או לקחת ללא רוטב) וקוראסון שוקולד. למבוגרים יש מגוון ארוחות בוקר – סנדביץ' עם סלמון, תרד, חביתות וכו׳. יש הרבה חזיר, בייקון וכו', אמנם לא מתאים לשומרי כשרות, אבל מי שרק לא אוכל חזיר יכול להוציא או לקחת מנות עם סלמון במקום.
    Cirkusz Cafe ללא גלוטן – הרכבתי לי ארוחה ללא גלוטן מהתוספות – חביתה, אבוקדו, גאודה מגורדת, סלט ירוק וצנים ללא גלוטן – היה טעים. החשבון יצא לכולנו (2 מבוגרים ו-2 ילדים) בערך 15000 פורינט (כ-160 ₪). האתר של Cirkusz Cafe.
  4. תחבורה ציבורית – אני ממליצה ללכת לתחנה הכי גדולה של ה-bkk (חברת התחבורה של בודפשט) הכי קרובה למלון שלך (לדוגמא דיאק פרנץ – deak Ferenc ter, לקחת מפה קטנה מתקפלת של המטרו, החשמלית והאוטובוסים (זו מפה אחת קטנה שנכנסת בקלות בכיס – אפילו מומלץ לקחת 2) ולבקש הסבר קצר באיזו תחנה את כדי שתדעי תמיד לאן את צריכה לחזור. אנחנו נכנסו לתחנת דיאק פרנץ ושם לקחנו מפות, קנינו כרטיסים ונסענו תחנה אחת בקו 2 האדום לכיוון בית הפרלמנט ההונגרי (רק כדי להתנסות קצת במטרו). ירדנו טיילנו קצת וחזרנו ברגל דרך בזיליקת אישטוון הקדוש וכמובן שזללנו גלידת פרח. בדרך נתקלנו בכל מיני מזרקות חמודות שאפשר להכנס אליהן (בגדים להחלפה בתיק היומי חובה!).
    מי שלא מכירה את המטרו, כמוני, זו רכבת תחתית, מ-א-ו-ד תחתית – זה אומר שיש ירידה לעומק האדמה דרך מדרגות נעות, לעיתים מאוד מהירות ותלולות. חשוב להחזיק את הכובע במעברים, כי יש רוח חזקה שעלולה להעיף אותו. כמובן שחשוב להתרחק מעבר לקו לפני שמגיעה הרכבת ולהכנס במהירות ובקבוצה, כדי שאף אחד לא יישאר בחוץ או בפנים לבד (כדאי להחליט ביחד מה קורה במקרה שאדם אחד נשאר בתוך המטרו והמשיך לתחנה הבאה כשהשאר יצאו או במקרה שאדם אחד נשאר בתחנה ולא הספיק לעלות למטרו כשהשאר עלו, במיוחד אם אין כמה ניידים נפרדים).
    בשלטים הרגילים מופיעות כל התחנות אליהן המטרו מגיע, לפי זה אפשר לדעת לאיזה כיוון ללכת – תבדקי מה התחנה אליה צריכה להגיע ואז בשלטים תמצאי אותה או בצד ימין או בצד שמאל, הצד שבו היא מופיעה זה הצד בו את צריכה לעלות על המטרו. השלטים האלקטרוניים בצד של הרכבת שאת צריכה מראים עוד כמה דקות מגיעה הרכבת הבאה, והבאה אחריה. לא צריך למהר, כי יש כל כמה דקות רכבת. נעזרתי בשתי אפליקציות בשביל להתמצא – גוגל מפות, כדי למצוא את המקומות שאני רוצה ללכת אליהם ולהבין איפה הם במפה ובודפשט גו לתכנון הנסיעה, חזרתי לגוגל מפות כשהיה חלק רגלי שרציתי שהאפליקציה תלווה אותי בהליכה (בהמשך הטיול גיליתי שגם האפליקציה בודפשט גו עושה את זה ונעזרתי בעיקר בה).
    לגבי אוטובוסים, בכל תחנה יש דף על העמוד של הקו בו מופיע בדיוק מתי הוא מגיע (מחולק לפי ימי השבוע ולפעמים גם לפי חופש וימים רגילים), כמובן שבאפליקציות גם כתוב מתי הקו הבא מגיע. חשוב להגיד שאין דבר כזה שהנהג יפתח דלתות של אוטובוס אחרי שהוא סגר אותן, הם עומדים בזמנים בכל מחיר ויש כל כמה דקות ספורות קו אז גם אין מה לרוץ ולהתחנן ממנו, כשמתרחקים מהמרכז או בשעות מאוחרות יש כבר תדירות יותר נמוכה של אוטובוסים ואז זה מתחיל להיות יותר משמעותי לפספס אוטובוס, כמו אם נוסעים לאקווה וורלד, ואז חשוב לשים יותר לב לזמנים של האוטובוסים ולתכנן מראש.
  5. סופר – תחנה חשובה נוספת ביום הראשון זה הסופר – במיוחד למי שלנה במלון דירות, אבל גם במלון רגיל אם יש מקרר קטן אני תמיד אוהבת שיש לי קצת מצרכים לארוחת בוקר / ערב / נשנוש לילה. אנחנו קנינו מצרכים לארוחות בוקר ולהכנת סנדביצ'ים לטיולים: לחמים, חמאה, גבינה צהובה, נקניק סלמי, ריבה, עוגיות, מים, ירקות ופירות (שימי לב שצריך לשקול את הירקות והפירות איפה שהם נמצאים ואם לוקחים שקית היא גם עולה כסף – גם השקיות של הירקות).
  6. חזרה למנוחה במלון – חזרה לחדר לעיבוד כל המידע החדש ומנוחה לקראת שאר החופשה.

יום 2 – רכבת ילדים + גלגל ענק וגשר השלשלאות

רכבת ילדים

הרכבת נמצאת בצד הצפוני של בודה, והיא רכבת עתיקה, שמופעלת ע"י ילדים – הקופאיות, הסדרניות וכן הלאה הם ילדות וילדים. זה חמוד, אם כי המקור של זה בנרמול העסקת ילדים במשטר הקומוניסטי, אבל כמובן שזה דבר שונה לגמרי היום, בסרטון למטה יש הסבר מפורט על הרכבת כפי שהיא היום. זו לא האטרקציה הכי הכי והיא לא מאסט בעיניי, אבל זו הזדמנות לטייל קצת בטבע ולראות חלקים פחות אורבניים של בודפשט. בנוסף, אפשר להתפעל מהבתים שם ואזור המגורים הפראי, בתחנות יש גני שעשועים נחמדים ואפשר לטפס לתצפית בגבעת אליזבת ולראות את העיר מלמעלה.

שעות פתיחה וזמנים
ראשון ושבת: 10:00-16:00, שני: סגור, שלישי-שישי: 10:00-15:00

הרכבת יוצאת אחת לשעה אז כדאי להתעדכן בזמנים לפני שיוצאים אליה, בהתאם לתחנה שמתכננים לעלות בה, מומלץ לתכנן להגיע כרבע שעה לפני היציאה מהתחנה, כדי לא להיתקע שם שנייה אחרי שהיא יצאה ולחכות שעה. אפשר להתעדכן בשעות היציאה כאן.

כרטיסים
רכישת הכרטיסים מתבצעת במקום, חשוב לשים לב שהתשלום הוא רק בפורינט מזומן.

מחירים
מתחת לגיל 6: ללא עלות.
ילד: 500 פורינט לכיוון.
מבוגר: 1000 פורינט לכיוון.
יש גם כרטיס משפחתי ואפילו כרטיס לכלבים.

הגעה לרכבת ילדים מהמרכז

  1. מטרו M2 מתחנת דיאק פרנץ עד לתחנה Széll Kálmán tér (3 תחנות).
  2. חשמלית (טראם) מספר 59 או 61 עד לתחנה Városmajor (2 תחנות).
  3. לעבור את פסי הרכבת לתחנה עתיקה ומשם רכבת מספר 60 לתחנה Széchenyi-hegyi Gyermekvasút (9 תחנות).
  4. עלייה במעלה הגבעה (למעלה ושמאלה) עד לרכבת הילדים.

טיול במקום: אנחנו עלינו לרכבת ילדים בתחנה Széchenyihegyi וירדנו בתחנה הרביעית Virágvölgy. אחרי טיפוס קל במעלה הגבעה יש גן שעשועים נחמד עם אומגה וכמה מתקנים (יש בו דבורים, אז חשוב לקחת את זה בחשבון כשמוציאים סנדביץ' עם ריבה 😊). ישבנו שם, שיחקנו במתקנים, שיחקנו טאקי מדרגות ואכלנו (תוך התחמקות מהדבורים). אח"כ טיפסנו לכיוון תצפית אליזבת על גבעת יאנוש – 1.8 ק"מ, לקח לנו בערך 20-30 דק'. שם אפשר היה לעלות למגדל, אבל אנחנו הסתפקנו במרפסת תצפית ואכילת מגנום ללא גלוטן (וניל אמיתי! טעים ומומלץ). טיילנו במקום עם עגלה, אמנם השבילים מחול וחצץ, אבל זה היה אפשרי.

חזרה למרכז: אחרי שסיימנו יש שם רכבל כיסאות, אנחנו בחרנו לא לרדת איתו, כי הוא טיפה הפחיד אותנו, ובדיעבד זו הייתה טעות. האפליקציה בודפשט גו הראתה לנו דרך עם הליכה של 20 דק', שעל פניו הייתה נראית סבבה, אבל ככל שהלכנו היא העמיקה בתוך היער בדרכים תלולות וקשות, וכשכבר הגענו לכביש והחלטנו ללכת בו במקום בתוך היער הבנו שזה עומד לקחת זמן רב – לקח לנו שעה וחצי – שעתיים בערך להגיע לתחנת אוטובוס (לא מומלץ!). עדיף לחזור ברכבל כיסאות, או אם זה לא אופציה אז לחזור באותה הדרך של ההגעה – לרדת חזרה לרכבת ילדים ולעלות עליה בכיוון הרצוי.

גלגל ענק וגשר השלשלאות

בערב הלכנו לגלגל ענק ויצא שעלינו עליו בדיוק בשקיעה – זה היה מושלם.
אמנם זה תענוג של כ-10 דק', והעלות קצת גבוהה (מבוגר 4300 פורינט, ילד (מעל גיל 6) 2300 פורינט – סה"כ יצא לנו 10,900 פורינט), אבל לא התחרטנו שעלינו.
אחרי הגלגל הענק הלכנו רגלית לגשר השלשלאות לצפות בדנובה ובגשר – היה נחמד מאוד.

ברושקה מטיילת מדריך לחופשה משפחתית בבודפשט עם הילדים - גלגל ענק
גלגל ענק בבודפשט

יום 3 – טיול יום לברך הדנובה

טיול יום לעיירות מסביב לבודפשט ולברך הדנובה. התלבטנו אם לקחת מדריך פרטי באנגלית או טיול עם קבוצה עם מדריכה בעברית ועבור הבן הבכור שלנו (וגם עבור עצמינו) החלטנו לעשות את הטיול עם הדרכה בעברית אפילו שהוא היה עם קבוצה.

נסענו עם קבוצה של כ-18 ישראלים, שהיו ממש סבבה, יצאנו ב-9:00 בבוקר לתחנות הבאות:
1. עיירת אמנים (תיירותית מאוד) ובה בית הכנסת הקטן ביותר באירופה ומוזיאון מרציפן אכלנו מרציפן אמיתי (עם 70% שקדים ו-30% סוכר – לא כמו המרציפן בישראל שעשוי 70% סוכר 30% שקדים), ראינו פסלים מטורפים ממרציפן וכמובן קנינו מרציפן (באמת שהוא טעים ממש!).
2. מזחלות הרים – אטרקציה מגניבה ביותר, כל המטיילים התנסו, חלק פחדו, אנחנו נהננו מאוד ועלינו לעוד סיבוב.
3. ארוחת צהריים בעיירה Visegrad במסעדה המקומית SIRÁLY עם תפריט בעברית ובשפות נוספות. מבחינת ללא גלוטן היה חזה עוף עם צ'יפס ללא גלוטן, החזה היה מאוד מלוח, אבל סה"כ ארוחה סבבה. המנות היו ענקיות, לקח הרבה זמן עד שהן הגיעו. במקום הייתה גם משחקייה מהממת לילדים.
4. מעבר לסלובקיה (אין צורך בדרכונים) וצילומים עם הנוף המרהיב של הונגריה.
5. חזרה למרכז בודפשט ב-17:00.

הטיול עלה 55 יורו לאדם – סה"כ 220 יורו לכולנו.

Pepco – שופינג בגדים לילדים

חזרנו למלון להתרעננות ויצאנו להסתובב במרכז העיר וקנינו קצת בגדי ילדים לחורף בחנות Pepco שבעיר (מכנסי טרנינג, חולצות ארוכות דקות וסווטשירט במחירים של 18-35 ₪ לפריט).

יום 4 – פארק חבלים והאי מרגיט

פארק חבלים Orczy Adventure Park – Orczy Kalandpark

הגעה
נסיעה במטרו 3 מהתחנה דיאק פרנץ 5 תחנות עד לתחנה Nagyvarad ter והליכה של כ-5 דק' ברגל – סה"כ מרחק של 15-20 דק' מהמרכז.
מחירים
אפשר לרכוש כרטיס לשעה וחצי או ל-3 שעות.
אם לוקחים 3 שעות זה לא שיש יותר מסלולים אלא פשוט אפשר לחזור ולעשות שוב ושוב את אותם מסלולים.
הבן שלי הספיק בשעה וחצי את 3 המסלולים שהגובה שלו איפשר לו לעשות (1.35 מטר).
בכל מקרה אם קונים לילד, צריך גם מבוגר אחד – המבוגר לא חייב להשתתף, יש כרטיס מלווה.
ילד: 1.5 שעות 4500 פורינט 3 שעות 5500 פורינט
מבוגר: 1.5 שעות 5500 פורינט 3 שעות 6500 פורינט
הורה מלווה: 500 פורינט
הפעילות
בפארק מספר מסלולים ברמת קושי עולה של טיפוס ואומגות, השימוש בהתאם לגובה.
המדריך מחבר את מי שרוצה להשתתף ברתמה ומסביר איך להשתמש בשאקלים, מה המסלולים המותרים לו בהתאם לגובה ויוצאים לדרך.
בכניסה לפארק חבלים יש גם טרמפולינה לקטנטנים.הפארק חבלים נמצא בתוך פארק ספורט ענק ויפה – ליד הכניסה לפארק חבלים יש אגם נחמד עם ברווזים וצבים, בבית קפה שצמוד לאגם יש שירותים, יש גם מסלול ריצה, מתקני כושר, גן בוטני ועוד.
בילינו בפארק חבלים שעה וחצי, הבן שלי עשה את המסלולים והקטנה הייתה קצת בטרמפולינה וקצת עם הברווזים וחזרנו לעיר.

ארוחת צהריים

מסעדת בוהמטניה Bohémtanya 100% ללא גלוטן – מנות ענקיות וטעימות – לכולם!
הזמנו מנת שניצל עוף (שהיה מעולה!!!) עם ציפס, ביקשנו מראש לחלק את המנה ל-2 צלחות, סלט ירקות עם רוטב בצד, גולאש עם בצקניות, בירה ומיץ. עלה 200 שח כולל טיפ.

חזרנו לשנ"צ במלון.

האי מרגיט

האי מרגיט הוא אי קטן במרכז הדנובה בין פשט לבודה, פארק דשא ענק ונחמד לפיקניק. האטרקציה העיקרית בו היא המזרקה המוסיקלית. זה המקום היחיד שבאמת היה קריר בלילה (אז להביא סווטשירטים). יש באי גם גן חיות קטן בתשלום, פארק מים, מלונות ועוד.

הגעה
אנחנו החלטנו לרדת בחלק הצפוני של האי בתחנה שקרובה לגן היפני ומשם לרדת רגלית עד למזרקה המוזיקלית אליה הגענו לקראת 20:00. אם מגיעים יותר מוקדם אפשר לרדת בחלק הדרומי של האי, איפה שמשכירים אופניים או רכבי גולף ממונעים, ולעשות טיול מעגלי באי ופיקניק במרחבי הדשא העצומים עד שחוזרים למזרקה המוזיקלית. חשוב לקחת בחשבון שהרכבים עם הדוושות הרגליות קשים לפידול! והעלויות משתנות בהתאם לזמן ההשכרה וסוג הרכב – מחירים מתחילים מ-30 ₪ לאופניים רגילים ליחיד לחצי שעה ועד ל-200-250 ₪ לרכב ממונע ל-3 שעות ורוב מקומות ההשכרה נסגרים בסביבות 18:00-19:00, כלומר עד לשעה הזו צריך להחזיר את האופניים / הרכב.
הגעה היישר לגן היפני
מטרו 3 מדיאק פרנץ לתחנה Göncz Árpád városközpont [B] (5 תחנות), משם קו אוטובוס 26 לתחנה Szállodák (4 תחנות) ומשם כמה דקות ברגל לגן היפני.
שירותים
יש מעט שירותים בפארק, הם מופיעים במפות במקום, וצריך לשלם 250 פורינט במזומן כדי להכנס.

המזרקה המוזיקלית

במזרקה המוזיקלית בקיץ יש מופע של כמה דקות כל שעה עגולה, מופע של חצי שעה ב-20:00 ומופע של שעה ב-21:00. המופע של 20:00 כולל אורות, מים ומוזיקה והמופע של 21:00 כולל אורות, הולגרמות, מים ומוזיקה.

  • לא נכנסים לתוך המים עצמם, אבל אם יושבים מאוד קרוב הם עלולים להשפריץ.
  • אם רוצים לתפוס ספסל בשעות 20:00 או 21:00 צריך להגיע לפחות חצי שעה מראש.

אנחנו הגענו למופע של 20:00 ממש דקות לפני אז התיישבנו על הרצפה ליד המזרקה וכשהמופע נגמר עברנו לספסלים שהתפנו וחיכינו למופע של 21:00. המופע של 20:00 די הספיק, אבל בכל זאת זה היה נחמד. היה קריר אז להביא בגדים חמים.

חזור
אז בגלל שנשארנו עד למופע האחרון של המזרקה היינו למעשה עם כל מי שהיה על האי בתחנת אוטובוס האחרונה באי בשעה הכי עמוסה. כל קווי 26 בשעה הזו הגיעו מפוצצים, ככה שאי אפשר היה להכניס סיכה, אבל הגיעו עוד ועוד אוטובוסים עד שאחד שאמנם היה מלא, אבל כן הצלחנו להדחס בו (עם עגלת תינוק!). בתחנה הבאה ירדו מלא אנשים וגם אחריה ואנחנו ירדנו כבר בתחנה שלישית ושם עלינו על קו 9 לתחנה דיאק פרנץ במרכז.

יום 5 – קרקס ופארק עירוני

קרקס

הגעה לקרקס
אנחנו הגענו ישר למופע קרקס ב-11:00 – המופע התחיל 5 דקות לפני הזמן!
מתחנת bajcsy-zsilinszky עם מטרו 1 (7 תחנות) עד לתחנה Széchenyi fürdő ומשם הליכה קצרה ברגל.
אפשר להגיע גם מתחנת דיאק פרנץ עם מטרו 1 (8 תחנות) עד לתחנה Széchenyi fürdő ומשם הליכה קצרה ברגל.
רכישת כרטיסים

  1. האתר של הקרקס
  2. לבחור את המופע הכי עדכני – בתפריט עליון musor
  3. ללחוץ על הציור של הכרטיס עם הכיתוב Jegyvásárlás = רכישת כרטיס
  4. לתרגם דף לאנגלית
  5. לבחור תאריך ושעה
  6. לבחור מושבים – הכי מומלץ לבחור מושבים בין דלת (Ajto) 2 לדלת 3 איפה שכתוב Porondülés. המופע מתקיים לכיוון הכיסאות האלו בלבד. החל מדלת 13 משמאל ודלת 6 מימין אין מה לבחור לדעתי מושבים, זה בחלק האחורי של הבמה ואלו מקומות ממש ממש לא משהו. עלות משתנה בהתאם למושב בין 3000 פורינט ל-10,800 פורינט.
  7. בסל קניות לבחור עבור כרטיס של מבוגר הנחת רכישה אונליין 5%, עבור ילד הנחה 35% ועבור פנסיונר הנחה 30% (לילד מתחת לגיל 4 לא צריך לקנות כרטיס, אבל גם לא יהיה לו מושב, ישיבה על ההורים, אם רוצים מושב צריך לרכוש כרטיס).
  8. לרכוש עם אשראי דרך simplepay.

אנחנו הזמנו כרטיסים קצת יותר מחודש מראש (כי המושבים התחילו להתמלא).
בחרנו מושבים ב-Porondülés, דלת (ajto) 2, שורה (sor) 4, כיסאות (szék) 3-5.
מבוגר עלה 6270 פורינט, ילד בן 10 4290 פורינט, בת 3 ישבה עלינו (לא היה צורך בכרטיס).

המקום
הקרקס נמצא בתוך מבנה ממוזג עם שירותים ומזנון שמוכרים בו פופקורן, חטיפים ושתייה (הבאתי לעצמי פיתה לל"ג מהמלון וחטיפים מהבית אז לא בדקתי במזנון לגבי גלוטן).
בכניסה מימין לדלת 2 יש שמירת חפצים לעגלות וכו'.
יש סדרנים שעוזרים למצוא את מקום הישיבה – כעקרון ajto זה מספר הדלת שצריך להכנס בה, sor זו השורה, ו-szék זה מספר הכיסא.

המופע
המופע של הקרקס משתנה כל כמה חודשים. אנחנו היינו במופע "כוכבים כמו סיכות בשמיים".
באתר של הקרקס יש כיתוב באנגלית, תרגמתי בבית לעברית ולקחתי למופע כדי שהבן שלי יוכל לקרוא תוך כדי המופע.
ההופעה של הקרקס הייתה ממש יפה! זה מופע שמשלב ריקוד, שירה (בהונגרית ובאנגלית), מוזיקה עם להקה בלייב, ליצנות, לוליינות, אקרובטיקה ומעט חיות (אצלנו היו חתולים, כלבים ויונים) – המון פרפורמרים אדירים.

הפסקה
המופע אורך שעתיים, עם הפסקה של רבע שעה על השעון אחרי שעה מההתחלה. מומלץ לצאת מיד כשיוצאים להפסקה וללכת לשירותים, כי יש תורים (במיוחד בשירותי נשים). בנוסף, בהפסקה ליד דלת 3 יש אפשרות להתנסות בלוליינות עם מקל וצלחת ועוד אז גם אם אין לשירותים שווה לצאת.

טקסט למופע "כוכבים כמו סיכות בשמיים"
כוכבים, הם כמו סיכות בשמיים והם מגרדים לנו את העיניים, יש צרות בכדור הארץ, יש צרות בשמיים, וחברים, באמת הרסנו כאן משהו. לא דאגנו לאוצרות שהופקדו בידינו – לאדמה, לטבע, לבעלי חיים, לצמחים ולא דאגנו אחד לשני. אנחנו בדקה הלפני אחרונה, ואם לא נתעורר, השמיים ייפלו והארץ תהיה נטושה, ויישאר לנו רק לתהות למה אף אחד לא הזהיר אותנו בזמן!
אבל עדיין יש לנו זמן, עכשיו, ואנחנו יכולים להתעורר כדי להציל את עצמנו וללמוד לדאוג ולטפל שוב בכל הערכים והאוצרות שלנו – בארצנו, באהובינו, במורשת ובאנושיות שלנו.
מופע הקיץ "כוכבים, הם כמו סיכות בשמיים" של הקרקס המרכזי בבודפשט הוא על כדור הארץ שלנו הכוכבים שדואגים לו, השמש והירח שדואגים לנו, היקום כולו שדואג לנו, בני ובנות האדם!
המופע הופך השנה לקונצרט-על מנצנץ ומפואר, עם אמנים ורקדנים שמעניקים פרשנות חדשה למיטב הלהיטים ההונגריים והעולמיים! השירים של קווין, דיוויד בואי, מייקל ג'קסון ועוד זמרים ולהקות שכנראה מעולם לא בוצעו יחד בקונצרט אחד – בליווי אמנים, רקדנים, תזמורת חיה, וידאו ומופע אורות.
ומה המשותף לכל האמנים? מה משותף לכולנו? כולם הרגישו את מה שאנחנו מרגישים: זו האחריות שלנו להגן זה על זה ועל הכוכב האהוב שלנו. לנו, בני ובנות האדם, יש אחריות כשאנחנו רואים את הדמעה מתגלגלת לאט על פני כדור הארץ שלנו: "תיזהר מהציפור, אם היא עפה מעל הכתף שלך…"

הפארק העירוני Városliget City Park

אחרי הקרקס נסענו לגן שעשועים המרכזי עם חשמלית אדומה מספר 72, 2 תחנות עד לתחנה Honvédkórház, קו 75A (שלוש תחנות) מתחנה Hősök tere M עד לתחנה Dambinszky utca והליכה רגלית קצרה. אבל אפשר גם לטייל רגלית ולמצוא גן שעשועים או מקום נחמד לישיבה אחר. יש בפארק העירוני כל מיני דברים לעשות (פארק תחבורה לילדים, בלון פורח, מוזיאונים, כיכר הגיבורים ועוד) אנחנו רצינו להיות שם באיזי. בגן שעשועים המרכזי היו מתקני שעשועים ומתקנים עם מים, אז הילדים היו במים והיה להם ממש כיף (להביא בגדים להחלפה).

מפה של הפארק העירוני

ארוחת צהריים

אחרי הפארק היינו כבר ממש רעבים ונסענו במיוחד למסעדת la cipolla מסעדה איטלקית שכולה ללא גלוטן, שנמצאת באזור של הפארק העירוני ומאוד המליצו עליה. בגלל שזו מסעדה ממש פיצית לא היה מקום אז ויתרנו (ממליצה להזמין מקום חצי שעה – שעה לפני שמתכוונים להגיע). במקום נסענו לפיצריה אחרת באזור – סטפניה פיצה, שלידה יש גם גלידה ענקית וזולה. גם המסעדה וגם הגלידה לא היו להיט גם לאוכלי הגלוטן (וגם לאוכלי הללא גלוטן). לא הייתי מגיעה במיוחד למקום, והוא גם לא נמצא באזור מרכזי, אז בתכלס אין סיבה להגיע למסעדה הזו, אבל אם במקרה נמצאים שם היא סוגרת פינה. בדיעבד היה עדיף לחכות שיתפנה בלה סיפולה או לחזור למרכז העיר למסעדה יותר טובה.

יום 6 – פארק מים אקווה וורלד Aqua World

הגעה
פארק המים Aqua World נמצא כשעה נסיעה מהמרכז ושם האוטובוסים כבר בתדירויות יותר נמוכות אז חשוב לבדוק בבודפשט גו ולהקפיד על הזמנים. אנחנו פספסנו את קו 230 בהלוך והבא אחריו היה שעתיים-שלוש אחרי אז היינו צריכים לקחת את קו 30 וללכת 20 דק' ברגל (פחות מומלץ). כמובן שאפשר להגיע עם מונית, אבל בגלל שאנחנו קנינו PASS ל-15 יום העדפנו להגיע בתחב"צ.

הגעה לפארק מים Aqua World בתחב"צ
מטרו M3 מדיאק פרנץ עד לתחנה Újpest-központ (9 תחנות), משם לעבור את הכביש ולעלות על אוטובוס קו 230 עד לפארק מים (13 תחנות). מומלץ לבדוק יום לפני עד איזה שעה בהלוך קו 230 פעיל, כדי לא לפספס את האחרון.

כרטיסים
עלויות משתנות אם לוקחים 3 שעות או יום שלם.
ביום שני בשבוע יש מבצע – משלמים מחיר של 3 שעות ומקבלים כניסה לכל היום (רכישת כרטיסים במקום).
מבוגר: 3 שעות 7500 פורינט, יום שלם 10700 פורינט
ילד (גיל 3-10): 3 שעות 3800 פורינט, כל היום 5400 פורינט
גילאי 0-2: חינם
יש גם כרטיסים משפחתיים

הפארק
בפארק המים AQUA WORLD יש בריכות חיצוניות, בריכות פנימיות, בריכת גלים, ג'קוזי, מלא מגלשות, אבובים, סאונה ועוד. הפארק גדול, כיפי, מסודר, נקי. לדעתי, לכל הגילאים יש מה לעשות, כמובן שככל שיותר גבוהים יש יותר מגלשות שמותר לעשות, אבל גם בת ה-3.5 נהנה מאוד בבריכות והמגלשות לקטנטנים.

המגלשות בפארק מים AQUAWORLD

צמידים
אחרי התשלום מקבלים צמידי סיליקון (כחולים למבוגר, צהובים לילד). ומספר לוקר.
הצמידים הכחולים פותחים וסוגרים את הלוקר – חשוב לשים לב שהצמיג לא נועל בעצמו את הלוקר אחרי שמצמידים אותו צריך להעביר את המתג ידנית לנעילה.
עצה שלי: לקחת איתך את הנייד – לצלם קצת ואז להחזיר אותו ללוקר. כמובן להשאיר כל דבר ערך בלוקר.
אחרי הכניסה יש את הלוקרים, מהם עוברים לשירותים (נשים / גברים) ומשם יוצאים לפארק מים.

מימין ליציאה יש סאונה בה מודדים את הילדים ומקבלים צמיד צבעוני בהתאם לגובה הילד – לא לפספס את החלק הזה כדי שתתאפשר כניסה למגלשות (אפילו שבכל מגלשה יש מטר, זה יותר קל כשמודדים מראש ומקבלים צמיד ורק צריך להראות אותו בכניסה למגלשה). הבן שלי היה בגובה 1.35 מטר, קיבל צמיד ורוד, ויכל לגלוש בכל המגלשות מלבד 3.

מגלשות
בכניסה למגלשות הגבוהות יש שלט שמסביר באיזו קומה כל מגלשה (קומה 4 או קומה 5) ועם מה צריך להגיע למגלשה (אבוב יחיד, זוגי או מזרן כחול) ולאיזה גובה מתאימה כל מגלשה. זו עלייה של 4 או 5 קומות ברגל! אז כדאי לוודא היטב ולהגיע למעלה עם האביזר שצריך. אם מגיעים לקומה והיא סגורה יש שלט שמסביר באיזה שעות איזה מגלשות פתוחות.

בכל גובה:
Family slide – מגלשה חמודה בפנים.
4 מגלשות חמודות בבריכה של הקטנים בפנים.
ליד הבריכה של הקטנים יש גם משחקייה.

מעל גובה 1.2 מ':
Rainbow – בקומה 4, אפשר לגלוש בה עם אבוב יחיד בלבד, לא מאוד מפחידה, נהננו בה – בחלק מהמקומות כתוב שהיא מעל 1.2 מ' ובחלק מעל 1.3 מ'.

מעל גובה 1.3 מ':
Mountain River – כנראה הייתה סגורה כשהיינו, כי לא ראיתי אותה.
Onion slide – לא ניסינו, כי היא נראתה לנו מפחידה, כתוב שחובה לדעת לשחות טוב.
UFO slide – בקומה 4, גולשים בה עם אבוב יחיד או זוגי, באמצע נכנסים למעין היכל עגול ועושים בו שני סיבובים, טיפהל'ה מפחידה בפעם הראשונה, אבל כיפית וחזרנו שוב ושוב.
Black Hole – בקומה 4, גולשים בה עם מזרן כחול, לא ניסינו.

מעל גובה 1.4 מ':
Kamikaze – בקומה 5, לא ניסינו.
Flying Carpet – בקומה 5, גולשים בה עם מזרן כחול, לא ניסינו.

חזור
קו אוטובוס 230 יוצא מהפארק החל משעה 16:00 כל שעה עגולה חזרה לעיר. איך שמגיעים לפארק כדאי לוודא מה השעות שבהן הוא חוזר כדי להתארגן מספיק זמן מראש ולהגיע לאוטובוס. כמו שתיארתי בסעיף של התחב"צ הנהג לא פותח את הדלתות אחרי שהוא סוגר אותן וראינו מישהי שנתקעה שם והייתה צריכה לחכות שעה שנייה אחרי שהנהג סגר את הדלת, אז אנחנו התחלנו להתארגן ב-19:15 ויצאנו בסביבות 19:40, כדי לא לפספס את האוטובוס של 20:00. כמו כן, אם קנית משהו במזנון של הפארק צריך לשלם ביציאה אז צריך לקחת בחשבון גם את הזמן הזה.

חזור מ-Aqua World למרכז בתחב"צ
קו 230 מה-AquaWorld פארק מים 13 תחנות עד לתחנה Újpest-központ ומשם 9 תחנות במטרו M3 עד לדיאק פרנץ.

יום 7 – הצד של בודה וארמון המלך

מצודת הדייגים Fisherman’s Bastion

הגעה
אוטובוס כחול מספר 16 מדיאק פרנץ 6 תחנות עד לתחנה Szentháromság tér
מומלץ להגיע סביב 10:00 אם רוצים להספיק להגיע להחלפת משמר בארמון ב-12:00, או לחילופין להתחיל בארמון ולעבור לבסטיון דגים בחזור.
במצודת הדייגים אפשר להכנס לכנסיית מטיאש (בתשלום) ו/או לעלות למגדל לתצפית על העיר (תשלום בנפרד). איך שירדנו מהאוטובוס שמענו מנגינה מוכרת והלכנו לכיוונה, עמד שם נגן כינור שניגן את התקווה, זה היה מרגש. משם חזרנו למגדל.

רכישת כרטיס לעלייה למגדל תצפית
אפשר לרכוש כרטיס למגדל באשראי בתור הכי שמאלי
או לשלם באשראי אונליין – יש QR CODE לסריקה ותשלום ליד הקופה – צריך גישה למייל כדי לקנות אונליין. קצת הסתבכנו עם זה, אבל בסוף הצלחנו אונליין.
מבוגר: 1200 פורינט
ילד (6-14): 600 פורינט
מתחת לגיל 6: חינם, אין צורך בכרטיס

תצפית
מצודת הדייגים נבנתה במאה ה-19 ויש ממנה תצפית יפה על העיר והדנובה. בגלל שזה היה יום לפני האחרון בטיול שלנו ועד אליו קרענו את העיר, היינו כבר די עייפים. התצפית נחמדה, אולי אם נכנסים לכנסייה יותר מעניין. הכנסייה יפה מאוד גם מבחוץ.

ארמון המלך

הגעה
ממצודת הדייגים קו 16/16A/116 לכיוון ההפוך ממה שהגענו תחנה 1 עד לתחנה Dísz tér והליכה ברגל עד לארמון הנשיאותי. בדרך יש שירותים ציבוריים ב-250 פורינט.

טקס החלפת משמר

כדי למצוא את המקום הנכון אפשר להסתכל במפה שהכנתי או לחפש בגוגל מפות "הארמון הנשיאותי בודפשט" – זו הנקודה אליה צריך להגיע כדי לראות את החלפת המשמר. לפני ההחלפה זה נראה כמו סתם בית שלפניו יש 2 חיילים ליד 2 בודקה.
אנחנו הצלחנו להגיע בשן ועין להחלפת משמר של החיילים ב-12:00. כי אפילו שבהתחלה הגענו למקום הנכון, בגלל שזה נראה כ"כ מעפן לא הבנו שזה המקום הנכון. אז ירדנו למטה ורק שם הבנו שהמקום הראשון כן היה המקום הנכון, טיפסנו חזרה והגענו שניות לפני שהטקס התחיל.
לקראת הטקס יהיו שם הרבה אנשים ואחד החיילים יפנה את הרחבה כדי שהטקס יוכל להתקיים ואז יגיעו חיילים ומתופף ויעשו טקס "רוקני" סטייל עם הנשקים. טקס נחמד, לא נורא אם מפספסים.
עוד משהו חשוב, לקראת סיום, החיילים עושים סיבוב סביב הארמון הנשיאותי, כולם יתחילו להתפזר, אבל הטקס עוד לא נגמר, צריך לחכות שהם יחזרו ויעשו את ההחלפה. זה השלב שאפשר להתקרב ולתפוס מקום טוב לצילום, כי רוב האנשים ילכו כבר.

ברושקה מטיילת מדריך לחופשה משפחתית בבודפשט עם הילדים - החלפת משמר בארמון הנשיאותי בודפשט
טקס החלפת משמר בארמון הנשיאותי בודפשט

קניון ממוט

אני מניחה שאם מגיעים לאזור של בודה בימים הראשונים של הטיול זה יותר מלהיב ומרגש, אנחנו הגענו כבר די עייפים אז היה חמוד ולא יותר. לא היה לנו כוח להכנס לקונדיטוריית רוזוורום המפורסמת אז נסענו לסיבוב בקניון ממוט (שלא היה מרגש במיוחד), צהריים במקדונלדס (אפילו שם לא היה להיט) ונסענו חזרה למלון.

יום 8 – יום אחרון לטיול – שופינג ומיני גולף

קניון ארנה

הגעה
מטרו 2, 3 תחנות עד לתחנה Keleti pályaudvar, אוטובוס אדום קו 80 עד לקניון.
חזור
אותו הדבר הפוך.

שופינג
נסענו לקניון ארנה לפריימרק המפורסם ובהחלט היה שווה – חולצות לנשים 10-20 ₪, חליפות טרנינג 35 ₪ למכנס / ז'קט, בגדים לילדים 10-18 ₪ ועוד.

מקרונים ללא גלוטן

חזרנו לעיר והלכנו לקנות מקרונים ב-Chez Dodo – היה שווה במיוחד. כל מקרון עולה 7 ₪, אפשר להוסיף גם קופסא ב-9 ₪ או יותר, תלוי בסוג הקופסא. הכל מסומן בצורה ברורה – עם או ללא גלוטן, חלב וכו'. המקום מהמם ביופיו ושווה להגיע עם זמן לשבת ולספוג את האווירה. המקרון הכי טעים שלקחנו היה מנגו – פסיפלורה – קוקוס.

ברושקה מטיילת מדריך לחופשה משפחתית בבודפשט עם הילדים - מקרונים ללא גלוטן ב-chez dodo
מקרונים ללא גלוטן ב-Chez Dodo

מיני גולף זוהר בחושך – פיראטים

כדי להעביר עוד קצת זמן עד הטיסה ובעיקר בזכות העובדה שהקטנה נרדמה בעגלה הלכנו עם הבן הגדול למיני גולף זוהר בחושך שנמצא בקומה השנייה מעל המלון 7 עונות (יש גם מיני גולף זוהר בקומה הראשונה, אבל הוא מעל גיל 16).

עלות
מבוגר 4200 פורינט
ילד 3500 פורינט
אפשר לשלם במזומן או באשראי

חוויה
היה ממש חמוד. כל אחד מקבל כדור ומקל גולף לפי הגובה. מקבלים גם דף עם עפרון כדי לכתוב תוצאות (ככל שמצליחים בפחות מכות, ככה יותר טוב, כלומר המנצח הוא זה שיש לו את הניקוד הכי נמוך). הניקוד הוא עצמי אז אפשר להרגיש חופשי ואפילו לא לעשות תחרות, זה לגמרי להחלטה של כל משפחה. בפנים הכל חשוך מלבד מה שזוהר. יש בר חמוד אם רוצים לשתות משהו. המשחק כולל 14 תחנות מיני גולף ובאחרונה המכונה לוקחת את הכדור ומוציאה פתק שצריך להחזיר בקופה. בכניסה מסבירים שאפשר לעשות 13 תחנות שוב ושוב עד שנמאס ואז להגיע לאחרונה שבולעת את הכדור.

טיסה חזור

את המזוודות השארנו בחדר שמירת חפצים של המלון בבוקר.
אחרי שסיימנו את כל הפעילויות חזרנו קצת להתרענן בלובי של המלון ושם בדקנו מתי הטיסה חזרה יוצאת באתר של אלעל (לפי האתר ההונגרי והאתר של נתב"ג הטיסה הייתה אמורה לצאת בזמן, אבל באתר של אלעל היה כתוב שהיא נדחתה בשלושת רבע שעה). הגענו שעתיים לפני השעה שהייתה כתובה באלעל וזה לגמרי הספיק.

הגעה לשדה תעופה בחזור

כמו שכתבתי בחלק של התחבורה הציבורית בבודפשט אפשר לחזור עם מונית, עם אוטובוס תיירים 100E או במטרו + אוטובוס שכלולים ב-PASS אם הוא בתוקף.
לנו היה PASS בתוקף אז נסענו במטרו + אוטובוס:
אני ממליצה לחפש באפליקציה BudapestGo את הדרך מהגלגל הענק (Ferris wheel of Budapest) עד לשדה תעופה – האפליקציה אמורה להציע את אופציה 3 כולל המיקום של המעלית למטרו 3 (יותר נוח עם המזוודות).
מדיאק פרנץ ליד מועדון האקווריום ירדנו במעלית ועלינו על מטרו M3 10 תחנות עד לתחנה kobanya-kipset (בה יש קניון שאפשר לרדת בו במעלית – ממשיכים ישר, שמאלה ושמאלה כדי להגיע למעלית בתוך הקניון) ומשם קו אוטובוס 200E 9 תחנות עד לשדה תעופה (תחנה אחרונה).

מפת טיול בבודפשט מחולקת לפי ימים (לחיצה על האייקון עם החץ מימין למעלה תפתח מקרא):

רשימת אטרקציות שעשינו

  • תחבורה ציבורית – אני יודעת שזה נשמע מצחיק, אבל התחבורה הציבורית היא אטרקציה בפני עצמה. בת ה-3 רק רצתה להיות במטרו, בטראם ובאוטובוסים. גם אם אתם מתכוונים להתנייד במוניות אני מציעה שתעשו לפחות סיבוב אחד במטרו ובטראם בשביל החוויה.
  • להסתובב במרכז העיר
  • בניין הפרלמנט ההונגרי
  • בזיליקת אישטוון הקדוש
  • בית הכנסת הגדול
  • גלידת פרח
  • רכבת ילדים, גבעת יאנוש ותצפית אליזבת
  • טיול לברך הדנובה
  • פארק חבלים
  • מזרקה מוזיקלית באי מרגיט
  • קרקס
  • פארק עירוני
  • כיכר הגיבורים
  • גלגל ענק
  • גשר השלשלאות
  • פארק מים – אקווה וורלד
  • הצד של בודה – מצודת הדייגים (בסטיון דגים), כנסיית מטיאש והחלפת משמר בארמון המלך.
  • קניון ממוט
  • קניון ארנה
  • מיני גולף זוהר פיראטים

רשימת אטרקציות שלא עשינו

  • שיט בדנובה – יש אופציה של ספינה או אוטובוס אמפיבי, זה בהחלט נראה כמו חוויה שלא כדאי לפספס, אבל אני סובלת מבחילות ים אז וויתרנו על התענוג.
  • פארקי מים נוספים – ארנה, פלטינוס, מרחצאות סצ'ניי ועוד.
  • מבוך דרקולה – הבנו שקצת מפחיד אז ויתרנו.
  • בית הודיני – הבנתי שזה לא איזה להיט אז ויתרנו.
  • טיול יום לוינה
  • מערות פאלוולגי – פחות התאים לגיל 3, אבל נראה מגניב.
  • להכנס לאתרים כמו כנסיית מטיאש, ארמון המלך, בזיליקת אישטוון הקדוש, בית הכנסת הגדול ועוד – זה היה פחות רלוונטי עם בת 3, כי היא הייתה משתעממת, אבל נראה לי מעניין עבורנו המבוגרים, במיוחד עם מדריך או אוזניות הדרכה. כן קראנו קצת מידע בעצמנו בגוגל כשהגענו לכל מקום.
  • אנדרטת הנעליים
  • בית האופרה
  • הסיטדלה וגבעת גלרט
  • סיורי איזיריידר אורבניים
  • מוזיאוני אינסטגרם: פינבול, אשליות, חוויה בצבע, סלפי ומתוקים, איקונו ועוד.
  • מוזיאוני אומנות או טבע – מאדם טוסו, בית חולים בסלע, מוזיאון לאומנות יפה, מוזיאון היסטוריה ועוד.
  • שווקים – השוק המקורה, שוק האיכרים Lehel, שוק סימפלה ועוד.
  • מדרחוב ואצי
  • שדרת אנדראשי
  • טירת ויידהוניאד
  • אגם בלטון
  • חוות הדובים
  • גן חיות בפארק העירוני
  • משחקיית מיניפוליס
  • קניון קמפונה – טרופיקריום ופארק לגו
  • לינה בפארק המים אקווה וורלד – יש אנשים שמחלקים את החופשה למספר לילות במלון אקווה וורלד ומספר לילות במלון בעיר או שלנים את כל התקופה באקווה וורלד ועושים גיחות לעיר, לנו באופן אישי הספיק יום אחד בפארק מים והעדפנו ברוב הזמן להיות במרכז העיר ולהנות מהאטרקציות שיש לה להציע (אבל עכשיו יש לנו תירוץ לחזור לפעם נוספת).
  • חדרי בריחה
  • פארק נינג'ה וטרמפולינות Elevenpark  
  • פארק VÁROSLIGETI KRESZ – פארק זהירות בדרכים לילדים
  • פארק מילנאריש בבודה
  • בית קפה חתולי Cat Café – אני אלרגית לחתולים אז לא הייתה אופציה עבורנו מה גם שהחיבור בין אוכל לחיות פחות בא לנו בטוב.
  • מסעדת Zoo Cafe – מאותה סיבה. כמו כן, חשוב לשים לב שמכניסים ילדים רק מעל גיל 3.
  • מסעדות מגניבות שלא הספקנו ללכת אליהן מרוב שאכלנו מלא:
  • Sugar!
  • מג'יק אפ – מסעדת "הארי פוטר"
  • קפה ניו יורק
  • A table!
  • Kata (ללא גלוטן)

אטרקציות בבודפשט בחורף

אנחנו היינו בבודפשט בקיץ, אבל גם החורף מציע אטרקציות ייחודיות שאין בקיץ, כמו:

  • החלקה על הקרח בפארק העירוני
  • שווקי כריסמס Christmas
  • מרחצאות חמים זו אטרקציה שווה במיוחד בקור המקפיא
  • מופע אורות על קירות בזיליקת אישטוון הקדוש
  • חשמלית מקושטת לחג המולד

מסעדות בבודפשט (כולל מסעדות ללא גלוטן)

מסעדות שהייתי בהן

Cirkusz Café – בית קפה במרכז, התפריט כולל הרבה חזיר, מבחינת גלוטן יש אופציה לקחת צנימים ללא גלוטן ולהרכיב ארוחת בוקר מהתוספות – חביתה, ממרחים, גבינות, סלט וכו'. מקום עם אווירה מקסימה.
Siraly – מסעדה בעיירה וישגראד, עם תפריט בעברית ואופציות לל"ג. מי שהיה איתנו בטיול לקח כבד אווז ולא התלהב, בלשון המעטה. אנחנו לקחנו אוכל יותר פשוט והיה ממש סבבה. ללא גלוטן לקחתי חזה עוף וצ'יפס – היה מלוח, אך טעים.
REBEL – Burger Market – מסעדת בורגר פותחים ב-12:00. יש לחמניה לל"ג בתוספת תשלום, צ'יפס לל"ג וסלט קיסר. את הרטבים קונים בנפרד (כמו ברוב המסעדות בבודפשט). אני אכלתי סלט קיסר (לל"ג אז ללא קרוטנים) והיה לי טעים. השאר שאכלו המבורגרים וקסדייה עם גלוטן פחות התלהבו.
Bohémtanya – מסעדה במרכז 100% ללא גלוטן עם מנות ענקיות וטעימות – אכלתי שניצל וצ'יפס היה מעולה.
ICHIGO – פותחים ב-11:00 בבוקר. רולים או קערות מבוססות אורז. באתר כתוב שהכלל לל"ג, אבל בפועל כשהגענו הסבירו לי שכל מה שמטוגן הוא עם חשש לגלוטן (כי את הטופו מטגנים גם) אז הדבר היחיד שנשאר זה צמחוני או מעין סטייק. לקחתי את הקערה עם הסטייק – זה היה מעין רצועות בקר עם רוטב ובצל – לא מותאם לחך שלי באופן אישי. אם כבר מגיעים לשם אני ממליצה לקחת את הצמחוני, ולבקש את המיונז בצד (כי כל המנות היו מפוצצות מיונז). גם מי שאכל גלוטן לא כ"כ התלהב. לילדים היו נאגטס נחמדים (עם גלוטן).
סטפניה פיצה – לא במיקום מרכזי, כן הייתה פיצה ללא גלוטן. לא היה טעים במיוחד לאף אחד, גם לאוכלי הגלוטן. כן היה זול, ויש להם גם גלידריה צמודה במחירים סבבה לגמרי.
מקדונלד'ס – לא היה להיט. אם לוקחים חשוב לסמן בלי חרדל, בלי גבינה אם לא רוצים.
Chez Dodo – מקרונים – יש סימון ברור מה עם ומה בלי גלוטן, חלב ועוד.
Bank3 – מסעדת קרפים/פנקייקים מלוחים ומתוקים – מנות ענקיות, מפוצצות וטעימות בטירוף. כל מנה יכולה להיות ללא גלוטן בתוספת תשלום. למנה מלוחה הזמנו קרפ עם מוצרלה, עגבניות, בזיליקום ובלסמי ללא גלוטן היה טעים ברמות אחרות, ולמנה המתוקה הזמנו פנקייק ממולא גלידה וניל עם רוטב קרמל טופי שהם מכינים במקום – היה חלומי, לא הצלחנו לסיים, כי המנות ענקיות.

מסעדות ששמעתי שהן ללא גלוטן, אבל לא הייתי בעצמי

Kata – לא הגענו אליה, אבל אנשים מהללים והכל 100% ללא גלוטן.
La cipolla – מסעדה איטלקית קטנה באזור הפארק העירוני 100% ללא גלוטן, היללו אותה. אנחנו הגענו אבל לא היה מקום, כי היא ממש קטנה, אז רצוי להזמין מקום לפני שמגיעים.
Twentysix Budapest – במרכז, נפתח ב-7:30 בבוקר. נראה מגניב. יש כמה דברים לל"ג (סלט קיסר, ארוחות בוקר) ובגט לל"ג לפי האתר.
Fanka – נפתח ב-8:00. בית קפה שמישהי שאוכלת לל"ג ממש המליצה – כריכים, טוסטים, ארוחות בוקר כל היום.
Pata Negra Asador Tapas&Steak – פותחים ב-12:00 מסעדת טאפאסים, הרבה אופציות לל"ג, מסומן בתפריט.
Etna Pasta Pizza To Go – שמעתי שהיא טובה.
NonGlutén Pizzéria – שמעתי שהיא טובה.
!SUGAR – חנות ממתקים ועוגות. לא בטוחה מה יש בה לל"ג.
Lion's Locker – ארוחות בוקר. פתוחים מ-8:00. יש אפשרויות לל"ג.
Herbar – ארוחות בוקר וסנדביצ'ים הכל ללא גלוטן, מאפים, לחמים ועוד. נפתחים ב-8:30.
Comme Chez Soi – מסעדה איטלקית שהביקורת עליה מהללות שהיא קטנה וחמודה, לא יקרה וטעימה כולל פסטה וטירמיסו ללא גלוטן. לפי מה שאומרים צריך להזמין שבועיים-חודש מקום מראש.

טיפים נוספים

סופר

אנחנו לקחנו מלון דירות כדי שנוכל להכין לעצמנו חלק מהארוחות, גם כי זה יותר נוח עם ילדים וגם כי אני אוכלת תזונה ללא גלוטן. התכנון היה להכין במלון ארוחות בוקר וערב ואת ארוחת הצהריים לאכול בחוץ. אז הכנו רשימת קניות של ביצים, ממרחים, לחם וכו׳. טיפ חשוב: בקבוק מים עם פקק ורוד = לא סודה.

רשימת קניות לסופר להורדה

חשמל

השקעים בבודפשט בעלי אותו מתח חשמלי כמו בארץ, אבל של 2 פינים. זה רלוונטי בעיקר ללפטופים, אבל בכל מקרה אם את לוקחת מכשיר חשמלי, מטען וכו' חשוב לוודא שהוא עם 2 פינים או להביא מתאם מ-3 פינים ל-2 (עלות של כ-25 ₪ בחנות חשמל).

קוד לשירותים

במקדונלדס ליד קניון ממוט אחרי שתשלמו תקבלו קבלה, על הקבלה למטה יש קוד – זה קוד הכניסה לשירותים. יתכן שיש את זה במסעדות נוספות.

מקדונלדס בבודפשט

אנחנו אכלנו פעם אחרת במקדונלדס בבודפשט – לא חוויה מומלצת. יש בבורגר חרדל אלא אם כן תבטלו בעריכת המנה. בגדול, שמרנו לעצמנו את האופציה ללכת למקדונלדס במקרים קיצוניים בהם לא נמצאה מסעדה ללא גלוטן או מסעדה שמתאימה לילדים, תוך העדפה ברורה כן לנסות מסעדות מקומיות. בפעם היחידה שנכנסו למקדונלדס זה היה ליד קניון ממוט, וההמבורגר שם ממש לא היה דומה לארץ, לא ממליצה ללכת, אבל אם אין ברירה לילדים תורידו את החרדל.

עגלה לתינוק.ת

הסתובבנו 99% מהזמן עם עגלה, אפילו שהבת שלנו כבר בת 3.5, ובארץ אנחנו מסתובבים רוב הזמן בלי עגלה, זה מאוד עזר כשהיא התעייפה. הכל היה אפשרי עם העגלה ולא נתקלנו בשום בעיה. כן היו מקומות שהירידה למטרו כללה ירידה במעט מדרגות רגילות ואז במדרגות נעות וזה היה קצת יותר מורכב, אבל אפשרי בהחלט. בקרקס אפשר להשאיר את העגלה בשמירת חפצים, ברכבלים לקפל אותה וכו'. פארק המים הוא המקום היחיד שלא לקחנו אותה אליו.

אנקדוטה מעניינת לגבי טיסה עם עגלה – אמרו לי שכדאי לעטוף את העגלה כדי שהיא לא תגיע מטונפת, אבל כשהגענו לכניסה לשרוול פגשנו שם את גיא כהן (שהכרנו באותו הרגע) והוא אמר שהוא מעמיס את העגלות ושאין לנו בשביל מה לעטוף (שאם אנחנו רוצים אנחנו מוזמנים לעטוף, אבל זה מיותר). עשינו כדברו, ואפילו ראינו אותו מעמיס את העגלה למטוס (והוא נופף לנו לשלום), והיא אכן הגיעה נקייה ללא רבב (מיותר לציין שכל הטיול דיברנו על גיא כהן האגדי, אז גיא סורי אם שיהקת בלי הפסקה 😉 ).

בטיסה הלוך העגלה נמסרה בישראל בכניסה לשרוול, ובבודפשט הגיעה במסוע של המזוודות.
בטיסה חזור העגלה נמסרה בבודפשט בכניסה למטוס (ממש בדלת של המטוס), ובישראל היא חיכתה בסוף השרוול.

עכשיו תורך!

טיילת בבודפשט? המדריך שלי עזר לך? יש אטרקציות שלא כתבתי?
או שאת עומדת לטוס לבודפשט ויש לך שאלות?
מוזמנת להגיב בתגובות לכתבה – לשאול שאלות או לספר על הטיול שלך!

שתפו הלאה:
ראשי פרקים

בא לך לדעת ראשונה כשאני מפרסמת כתבה חדשה?

עוד מהמגזין
'עצמאית ומאושרת'

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

Scroll to Top
ברושקה - עמית בר

יאי!

המייל הראשון נשלח אלייך ממש עכשיו

יכול להיות שהוא בספאם או בקידומי מכירות

עוד נצנצים יגיעו בהמשך ✨

ברושקה - עמית בר

יאי!

הצטרפת למועדון הלקוחות של כוכבית

מייל עם קופון נשלח אלייך ממש עכשיו

(יכול להיות שהוא בקידומי מכירות או בספאם)

עוד נצנצים יגיעו בהמשך ✨

ברושקה - עמית בר

בא לך לפטפט?

מעולה!

 אני גם כאן: